Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie Čáslav
Dne 10. 11. 2021 se naše třída, konkrétně zaměření logistiků, vydala na exkurzi do pivovaru v Nymburce.
Vyjeli jsme, někteří z Čáslavi v 7:59, někteří z Kutné Hory v 8:11, směr Nymburk. Přestoupili jsme v Kolíně a dojeli do Nymburka. Tam jsme půlhodinovou procházkou vyrazili k pivovaru, který je tak 2,5 km vzdálen od nádraží. Cestou jsme se zastavovali na určitých místech spjatých s historií, literaturou či s logistikou. V pivovaru jsme započali prezentaci s místním panem sládkem, který nám povídal o historii pivovaru, o Bohumilu Hrabalovi a o výrobě piva. Sám spisovatel Bohumil Hrabal žil v dětství v onom pivovaru. Jeho pamětní deska je v pivovaru vtipně umístěna ve výšce čůrání psů. Nedaleko od Nymburka, v obci Kersko, můžeme také vidět jeho chatu, na které vznikala jeho díla, případně v obci Hradištko navštívit jeho hrob.
Dále jsme se dozvěděli o již zmíněné výrobě piva. Prošli jsme si všechny stádia výroby, od získání materiálu (chmelu, vody, sladu…), skrz varnu, kde nám také pan sládek popsal, jak se tvoří polotmavé/tmavé pivo, když se to vlastně dělá z toho samého chmele, po kvašení až do chladného sklepa s méně než 8° Celsia, kde pivo leželo, tedy tak vznikají “ležáky‘‘. Tam jsme si vychutnali zaslouženou odměnu ve formě ochutnávky postřižínského piva, které je mimochodem pojmenované po díle Bohumila Hrabala Postřižiny. Určité druhy postřižínského piva jsou pojmenované podle postav, jako třeba Francinův ležák, či Pepinova desítka. Na konec jsme se podívali na poslední etapu materiálového toku, a to bylo balení a vývoz. Prohlédli jsme si pásy a pracovníky, kteří počítali, balili a kontrolovali plechovky, či láhve s pivem, aby z nich byl každý spokojený (hlavně zákazník).
Z exkurze jsme se vrátili domů odpoledne po 13 hodině a mohli vyrazit vstříc našim vlastním dobrodružstvím, také možná za pivem.
B. Nekolová, OA4