Fantastická sluchátka

V tomto článku si můžete přečíst, jak naši studenti 3. ročníku oboru Obchodní akademie a Ekonomického lycea pracují a tráví své volno během své odborné praxe Erasmus+ v Irsku.

S Aničkou K. a Markét bydlíme u staršího manželského páru, u Ann a Conora. Kromě nich zde žije ještě syn James, který skoro není doma, a fenka Coco. Jejich útulný baráček se nachází kousek za centrem města Mallow. Můj pracovní den začíná obvykle v 7 hodin. Po tom, co vypnu budík ještě několik minut ležím v posteli a rozjímám o životě. To je většinou důvod toho, proč spolubydlící poslouchají moje nadávání o tom, jak nestíhám. Obléknu se, upravím se a kolem osmé hodiny všichni usedáme ke stolu, kde je připravená typická irská snídaně. Ann nám každý den připravuje toust a k němu vajíčka. Na stole mimo to nalezneme cornflaky s mlékem, jogurt, další toustový chléb – tentokrát s máslem a marmeládou, šunkou či sýrem a nechybí ani černý čaj nebo pomerančový džus na zapití. Po půl deváté nás jeden z “rodičů “ odveze na vlakovou stanici, kde se sejdeme s dalšími dojíždějícími studenty. Společně jedeme do města Cork. Cesta nám trvá asi 20 minut a z tamější vlakové stanice jdeme do práce.
Já a Honza pracujeme v obchodě, který nese jméno Phonetastic. Bystřejším došlo, že se jedná o obchod s telefony. Naše práce obnáší kontrolu sluchátek a dalšího příslušenství, doplňování krytů na telefony, třídění různých věcí a sem tam i nějaké to papírování. Kolem 13. hodiny máme pauzu na oběd. Vždy se sejdeme s kamarády, kteří pracují nedaleko a společně objevujeme místní podniky a také krásy města. Po pauze pracujeme už jen dvě hodiny, které utečou jako voda. V 16:00 vyrážíme na vlakovou stanici, kde se sejdeme s ostatními a nebo zůstáváme v Corku o něco déle a touláme se místními uličkami nebo po zdejších obchodech. Plní dojmů a poznatků z práce cestujeme zpátky do Mallow. Cesta nám utíká rychle, protože musíme probrat všechny události uplynulého dne. Po příjezdu domů na nás čeká Ann, s pokaždé vynikající a teplou večeří. Po večeři se pomazlíme s Coco, já si z posledních sil dopíšu zápisky z hodin ve škole, dám si sprchu a ulehám do postele.

Kateřina Kónyová, OA3B